Frequently Asked Questions (FAQ)

 

-Wat is 3D-printen?

3D-printen ( additive manufacturing of rapid prototyping) is één van verscheidene werkwijzen die gebruikt wordt om een driedimensionaal object te maken. Bij 3D-printen word het voorwerp laagje voor laagje opgebouwd door de 3D printer. Deze voorwerpen kunnen van vrijwel elke vorm of geometrie zijn en worden geproduceerd uit een 3D-model of andere elektronische gegevensbron. Een 3D printer een soort industriële robot.
-Hoe werkt een 3D-printer?

Met behulp van een digitale tekening, die in programma’s zoals SketchUp of AutoCAD worden ontworpen, weet de 3D-printer precies waar hij het gesmolten filament moet neerleggen en bouwt dit zo vanaf onder laagje voor laagje op totdat het object volledig is.
-Wat is filament?

Een 3D-printer heeft filament nodig om objecten te kunnen printen, het is als het ware de inkt maar dan voor de 3D-printer. Het filament dat je gebruikt bepaald dan ook de verschillende eigenschappen van het geprinte object. Er zijn verschillende soorten filament met elk zijn eigen eigenschappen.
-Wat voor soorten filament zijn er?

De twee populairste filamenten zijn:
-PLA (Polylactic Acid) : is een biologisch afbreekbare kunststof die word geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen (maiszetmeel of suikerriet). PLA is recyclebaar maar kan ook biologisch worden afgebroken in composteringsinstallaties. PLA is zeer geschrikt om mee te 3D-printen, want je hebt er geen verwarmt bed voor nodig, print op een relatief lage temperatuur in vergelijking met andere filamenten, hoge glans, zoete geur tijdens het printen en print met veel detail.
-ABS (Acrylonitril butadieen stryreen) : is een op aardolie gebaseerde kunststof en is daardoor ook een stuk minder milieuvriendelijk dan PLA. ABS is wel weer sterker, harder en heeft een langere levensduur dan PLA (Lego wordt bijvoorbeeld ook van ABS gemaakt).
Daarnaast zijn er nog meerdere soorten filament beschikbaar om mee te printen, zoals:
Nylon, PVA(oplosbaar in water), PC, Flexibele filamenten, lichtgevende filamenten, filament waar hout of metaal in is verwerkt en nog veel meer verschillende soorten filament.


-Wat kan ik 3D-printen?
De mogelijkheden zijn eindeloos, je kan het zo gek niet bedenken of je kan het printen. Je kan zelf wat ontwerpen met behulp van een designprogramma of je kan modellen downloaden van het internet op sites zoals www.thingiverse.com en www.shapeways.com.
-Kan ik een 3D-printer thuis gebruiken?
Er is een groot aanbod van consumenten printers van groot naar klein en van duur naar goedkoop. Een desktop 3D-printer neemt gemiddeld even veel ruimte in als een inkt printer en kan vele voordelen hebben bij jou thuis.
-Kan ik een 3D-printer in mijn bedrijf gebruiken?
Een 3D-printer biedt je bedrijf de mogelijkheid om geheel nieuwe producten te produceren, helemaal naar wens van de klant. Daarnaast is 3D-printen duurzamer en efficiënter dan traditionele methodes, door on demand en on location te produceren bespaar voorraad en transport kosten.
-Wat zijn de betaalmethodes?
-Met welke levertijd moet ik rekening houden?
-Is retourneren mogelijk?
-Wat zijn de verzendkosten?